Tradiţii şi dezvoltare

În anul 1881 s-a construit prima manufactură de ţigle din Gleinstätten. În ziua de astăzi ne putem imagina cu greu condiţiile de lucru de pe vremea aceea : ţiglele erau confecţionate manual şi arse în cuptoare circulare încălzite cu lemne. Mulţumită acestor pionieri a ajuns TONDACH să ocupe poziţia în care se află în secolul 21.

Se construieşte prima manufactură de ţigle din Gleinstätten. Ţiglele se confecţionează manual şi se ard în cuptoare circulare încălzite cu lemn.

1881 Se construieşte prima manufactură de ţigle din Gleinstätten. Ţiglele se confecţionează manual şi se ard în cuptoare circulare încălzite cu lemn.
 
1964 Se construieşte „Fabrica I” din Gleinstätten. Se trece la cuptoare-tunel încălzite cu gaz şi utilaj computerizate care lucrează conform ultimelor norme ecologice. Se introduce cărămida poroasă POROTON pe piaţă.
 
1972 Înfiinţarea fabricii de tigle din Gleinstätten. Întreprinderea este administrată de Dl. Franz Olbrich.
 
1983 Se construieşte „Fabrica II” din Gleinstätten. Se începe producţia ţiglelor trase. Se introduce marca TONDACH pe piaţă.
 
1989 Se începe construcţia „Fabricii III”. Datorită cererii enorme se amenajează şi o fabrică modernă de ţigle presate.

Expansiune


1992 Se cumpără o parte din acţiunile Jamina S.A. de la Bekescsaba / Ungaria. S-au preluat astfel 2 unităţi de producţie ale ţiglelor presate şi ale cărămizilor. Expansiunea continuă înspre Cehia, unde se achiziţionează părţile sociale ale Hranice SRL şi Slapanice S.A. In Austria se preiau în acelaşi an fabricile de ţigle din Pinkafeld şi Unterpremstätten.
 
1993 Urmează al doilea pas expansiv în Ungaria: TONDACH Gleinstätten cumpără acţiuni Csorna-Beled S.A.
 
1995 Expansiune înspre Croatia, unde se cumpără acţiuni Zagorka Bedekovcina S.A.
 
1996 Achiziţionarea părţilor sociale de la fabrica de ţigle Polsterer GmbH în Austria. Se produc accesorii ceramice. În acelaşi an începe extinderea spre Bosnia – Herţegovina. Se înfiinţează societatea de distribuţie TONDACH Bosnia – Herţegovina S.R.L. cu sediul în Sarajevo.
 
1997 Înfiinţarea unei noi societăţi de distribuţie în Slovacia.
La unitatea din Hranice se deschide fabrica reconstruită de ţigle presate de format mare.
 
1998 Se achiziţionează o fabrică de ţigle presate în Nitrianske Pravno (Slovacia).
Un alt pas expansiv în Cehia: se cumpără acţiunile unui concern francez la Jircany S.A. Se produc ţigle presate şi cărămizi.Deschiderea fabricii reconstruite de ţigle presate din Bedekovcina/ Croaţia.
În acelaşi an, TONDACH Gleinstätten apare şi în Slovenia, prin achiziţia pachetului majoritar de acţiuni ale Krizevci SA.În Austria se deschide fabrica Pinkafeld II. Aici se produc ţigle presate de format mare, luând în considerare schimbările cerinţelor pieţei.
 
1999 Fabricile de ţigle existente în Gleinstätten se unesc în cadrul TONDACH Gleinstätten AG (S.A.).
În Gasseldorf (aproape de Gleinstätten) se pune în funcţiune o instalaţie centrală de producţie a glazurilor şi se deschide un centru de instruire pentru executanţii de acoperişuri.
 
2000 Următorul pas expansiv în Croaţia: achiziţia fabricii de ţigle trase din Djakovo.
Puţin mai târziu se redeschide fabrica de ţigle trase din Krizevci, transformată într-un centru de competenţă pentru îmbunătăţirea suprafeţelor.
În acelaşi an se unesc întreprinderile din Cehia în cadrul TONDACH Ceska Republika SRL.
 
2001 Intrarea în Macedonia. Se cumpără acţiuni IGM Proleter S.A.
 
2002 Un nou pas expansiv în Cehia: preluarea Josef Meindl Spol. S.R.O. din Ceski Cihelni în ianuarie.
S-au achiziţionat două fabrici la Stod şi o fabrică de ţigle trase în Blizejov.
Certificarea internaţională ecologică „natureplus”.
Înfiinţarea societăţii de distribuţie TONDACH România cu sediul în Cluj, România.
Achiziţia 100% a fabricii de ţigle din Tata, Ungaria.
 
2003 Achiziţia fabricii de ţiglă din Sibiu / România.
Preluarea fabricii de ţigle de la Potisje Kanjiza în Serbia – Muntenegru.
 
2004 Inaugurarea fabricii reconstruite de ţiglă presată din Vinica / Macedonia.
 
2006 Achiziţionarea celei de-a 2 fabrici la Djakovo în Croaţia.
 
2009 Deschiderea oficială a fabricii de ţiglă ceramică Csabai II. TONDACH crează acoperişuri de noi dimensiuni cu ultimele modele de ţigle, disponibile atât natur cât şi angobate sau glazurate. Cu un necesar de numai 8,8 buc. / m2 la produsele Twist, Bolero, Rumba si Tango+, TONDACH stabileşte noi canoane de măsurare pe piaţa învelitorilor.